Bingons historia

Bingo

Allt började i Italien på 1500-talet. Då startades det statliga lotteriet ”il Gioco del lotto in Italia” Detta spel blev snabbt omtyckt och spelas än idag. Andra länder har även använt statliga lotterier för att finansiera statliga behov. Dessa lotterier är grunden till dagens bingo.

Under 1800-talet användes Lotto även som en inlärningsform. Man använde till exempel spelet till alfabetet och till matematik, vilket är perfekt i Lotto-form.

I början av 1900-talet drogs spelmarknaden igång på riktigt i USA. För många stater blev spelandet en stor inkomstkälla. Vid den här tiden var det dock en aning begränsat då det endast var lagligt med spel i Nevada, detta gjorde att Las Vegas och Reno blev två stora spelcentrum.

Lotto blir Bingo

Lotto blev populärt i USA och här utvecklades spelet till att bli just Bingo.

I USA började spelet kallas Beano, eftersom man använde bönor till att täcka nummer på sin bricka. Hade man en fylld horisontell, vertikal eller diagonal rad så ropade man – Beano!

En av orsakerna till att man använde bönor till spelet var landets ekonomiska kris vid den här tidpunkten och därför var det nödvändigt att vara sparsam.

Att ordet bingo uppkom var från början ett rent misstag. Det var nämligen en spelare som blev så ivrig av sin fyllda rad att hon råkade ropa Bingo istället för Beano. Därefter när spelet började säljas på marknaden så fick det heta Bingo istället.

Eftersom att det inte fanns många olika spelkort eller nummerkombinationer så var det väldigt lätt att vinna på Bingo. Därför fick en professor i uppdrag att räkna ut fler kombinationer. Det sägs att det nu finns 552,446,474,061,129,000,000,000,000 olika nummerkombinationer.

Bingo i Sverige

Bingospelandet här i Sverige blev populärt i början av 60-talet. Idrottsföreningar började engagera sig i Bingo för att få ihop pengar till sin klubbkassa.

Bingo spelades från början utan tillstånd men efter ett domstolsbeslut fastslogs det att det skulle behövas ett tillstånd för att anordna bingospelande. När tv-programmet Bingolotto började sändas blev bingo på nytt väldigt populärt i Sverige. Idrottsföreningar fick hjälp och tv-tittare kunde sitta hemma i tv-soffan och vinna pengar. Om du vill lära dig mer om bingo i Sverige så borde du checka in bingoberra.nu där du hittar allt om bingo.

Bingo på Internet

Tack vare att fler och fler har fått tillgång till Internet så har online bingo blivit ett populärt spelsätt. Online bingo är fortfarande en växande spelform med olika bingovarianter och spelet omsätter flera miljarder. Fördelar med att spela online är att man kan spela bingo hur, var och när man vill. Man kan även chatta med andra spelare, vilket gör det till ett mycket socialt och lättillgängligt nöje för många.

No Comments

Post a Comment

två + 5 =